Роль Культури в Мирному Об’єднанні Корейського Півострова

Роль Культури в Мирному Об’єднанні Корейського Півострова

Міжнародна асоціація мистецтв і культури за мир 30-го квітня 2021 року проводила вебінар на тему: “Роль культури в мирному об’єднанні Корейського півострова”. Від України виступав Д-р Олексій Роготченко — мистецтвознавець, член Національної академії мистецтв України, заслужений діяч мистецтв України. Інші доповідачі: доктор Антоніо Доменек (доцент кафедри східно-азіатських досліджень — корейських досліджень, Малазький університет, Іспанія), Ізабелла Крапф (музикант, віце-президент Асоціації КНДР, Австрія), Джі Сук (Джессі) Бек (художниця, Хорватія). Модератор і ведучий — Армандо Лозано (президент культурного центру “Еспасіо Ронда”, Мадрід, Іспанія). 

 

 

На вебінарі була піднята тема збереження миру та поєднання корейського народу засобами культури та мистецтва. Події на Корейському півострові розгортаються в повільному і складному напрямку. Для об’єднання потрібна підтримка держав усього світу.  Ініційований вебінар показав насамперед практичні кроки по розв'язання цієї проблеми мирним шляхом.

Корея розділена, і перш за все, страждає народ. Д-р Антоніо Доменек у своєму виступі згадував про свій досвід відвідування Кореї. Багато сімей були розділені на південь і північ. Він побачив на власні очі наскільки сумною є ситуація розділення сімей. Попри те, що Корея розділена, але у них є спільна культура і мистецтво. Також д-р Антоніо Доменек зазначив: “Сьогодні особливо молодь, студенти, вони знають один про одного і ця дружба між молоддю допомагає створювати мости між народами, мости між південною і північною Кореями, щоб працювати разом для об’єднання Корейського півострова.”

Ізабелла Крафт перебувала в Пхеньяні та бачила культуру і мистецтво Північної Кореї, якою північні корейці дуже пишаються. Також вона викладала музику в КНДР (Корейська Народна-Демократична Республіка) понад 100 студентам, тому має великий досвід роботи з людьми, яким вона поділилась у своєму виступі: “Найважливіше, коли ми працюємо з корейцями у сфері культури, треба знати, як знайти до них підхід. Ви маєте знати, що для них важливо, як вони відчувають. І важливо, щоб ЗМІ не висвітлювали з поганого боку і в поганому світлі, яким чином говорити про гарну сторону, і таким чином використовувати культуру для об’єднання.”

Д-р Олексій Роготченко у своєму виступі виражав свою любов до корейської культури. Він зазначив: “Для того, щоб декларувати можливість об’єднання треба, щоб був фундамент, на якому ця ідея буде базуватися.” Д-р Олексій Роготченко багато розповідав про корейське мистецтво і  сказав, що мистецтво ніяким чином не можна розділити надвоє, тому що воно народилося багато років тому, ще за часів Когурьо і Сілли.

Художниця Джі Сук (Джессі) Бек зазначила, що возз’єднання залежить не тільки від двох Корей, оскільки поділ відбувся не за волею корейців, тому міжнародна підтримка і співпраця є важливою в цьому питанні. Вона говорила, що мирне возз’єднання надихне та дасть надію багатьом у миротворчих зусиллях. У своєму виступі Джі Сук Бек багато розповідало про “корейську хвилю”. Вона щиро вірить, що саме це явище буде підготовкою для того, щоб Корею визнали у всьому світі, зокрема у Північній Кореї, особливо молодим поколінням і буде підтримкою для подальшого розвитку, включаючи возз’єднання. 

Після виступів до кожного промовця були поставленні питання від ведучого та глядачів. Вебінар завершився прекрасною піснею Аріран у виконанні балетної трупи “Маленькі ангели” та щирими побажаннями ведучого у мирному розв'язанні проблеми Корейського півострова та інших проблем у світі. 

Відео на цю статтю можна переглянути за посиланням: youtube.com/watch?v=Udr5Qtx7p2Q

                    © 2005—2023 сайт Федерації всесвітнього миру           Федерація має генеральний статус при Економічній і соціальній раді ООН