Саміт Федерації всесвітнього миру привертає увагу до миру, безпеки та розвитку

UPF Summit 2013Державні прапори різних країн світу оповили зал готелю «Шератон Гранд Уокерхіл», де зібралися 800 делегатів з 91 держави, які відвідали Світовий саміт Федерації Всесвітнього Миру в Сеулі, Корея,  22 -- 25 лютого 2013 року.

 

 «Мир і безпека – благословення від Бога, і життєво необхідно використовувати усі вчення, які приходять від Бога, і вживати мудрих і рішучих заходів для встановлення вічного миру і безпеки», – проголосив Мохаммад Карим Халілі, віце-президент Афганістану. Він відкрив засідання саміту, що проводився як для чинних голів держав і урядів Європи, Африки та Азії, так і для Перших Леді і Президентів Національних Асамблей.

 Мохаммад Карим Халілі, віце-президент Афганістану  Перша Леді Малі, пані Мінтоу Дукур Траоре
Мохаммад Карим Халілі, віце-президент Афганістану
Перша Леді Малі, пані Мінтоу Дукур Траоре

Голова Міжнародної Федерації всесвітнього миру, доктор Мун Хьонг Джин, привітав учасників і описав бачення своїх батьків стосовно нової глобальної епохи, коли всі люди об'єднаються в любові, «подолавши національні, расові та релігійні бар'єри».

Президент Федерації всесвітнього миру доктор Томас Уолш пояснив, що Саміт присвячений баченню, життєвій діяльності і спадщині покійного засновника Федерації всесвітнього миру,  доктора Мун Сон Мьона, який відійшов 3 вересня 2012 року. Доктор Мун часто говорив про 22 лютого як про провіденційний поворотний момент в історії, що започатковує нову епоху миру, світ, в якому всі люди живуть разом як одна сім'я під Богом. Це духовне бачення знайшло відгук в доповідачах, які описали  надзвичайні зміни, що відбуваються в усьому світі.

Наприклад, Перша Леді Малі, пані Мінтоу Дукур Траоре, з сумом згадувала вторгнення в північну частину її країни бойовиків і наркоторговців та переміщення великої кількості людей, які страждають не лише від нестачі їжі і ресурсів, а й від насильства над жінками та дівчатами, і яким за звинувачення у крадіжці відрізають руки. Звертаючись французькою, вона висловила вдячність Франції і сусіднім країнам та друзям Малі за їхнє втручання. «В ім'я нашої спільної людської сім'ї, в ім'я людства, я звертаюся до вас по допомогу для моєї країни, НАШОЇ країни, Малі, щоб вийти з цього небезпечного безвихідного становища».

Глобальна Асамблея
Пані Аді Койла Мара Найлатікау, Перша Леді Фіджі, і пані Бронвін Нода Лило, дружина прем'єр-міністра Соломонових Островів, також були присутні на Глобальній Асамблеї.

Міністр інформації Демократичної Республіки Конго, Ламберт Менде Омаланга, повідомив, що «вперше міжнародна громада звертає увагу на зовнішні фактори, які є головним джерелом безладу в нашій країні». Того ж дня в Аддіс-Абебі, Ефіопія, Африканський Союз оголосив план, згідно з яким сусідні нації сприятимуть зміцненню безпеки у Східній Демократичній Республіці Конго.

Єгиптянка Соня Рамзі, колишня Голова відділу Розвитку культурної Спадщини ЮНЕСКО в Єгипті, і заступник Міністра закордонних справ Єгипту, Хішам Бадр, ознайомили з поточним розвитком своєї країни. Рен Кохен, колишній член ізраїльського кнесету, заслужив аплодисменти аудиторії, коли сказав: «Ви не можете уявити, що означає для такої людини, як я, що приїхала з Ізраїлю, сидіти поруч з кимось із сусіднього Східного Єрусалиму і зустріти мого брата імама Мурада з Йорданії, і людей з Єгипту та Ірану. Федерація всесвітнього миру робить це можливим. Я не хочу, щоб іранські бомби падали на Єрусалим», – додав він. – «Я також не хочу, щоб ізраїльські бомби падали на Іран».

Далі він обійняв свого сусіда по президії, доктора Хамді Мурада, який перед тим закликав прийняти резолюцію з палестинського питання. В частині запитань-відповідей люди з аудиторії прагнули поділитися своїми поглядами, які перегукувалися із словами Рена Кохена про те, що згідно з науковими дослідженнями 75 відсотків як палестинців, так і ізраїльтян схиляються до двостороннього міждержавного рішення, однак, на жаль, обирають політичних лідерів, які не поділяють цього переконання.  

Інші промовці говорили про складність переходу від колоніальності до незалежності. «Численні виклики, що постали перед нашими молодими країнами в цей час, ускладнюють відхід від шкідливого впливу минулого», – сказав Морган Р. Цвангіраї, прем'єр-міністр Зімбабве. Він повідомив, що Зімбабве, за допомогою таких міжнародних утворень, як Африканський Союз, виходить з періоду нестабільності, і підготував нову Конституцію, яка визначає нову систему цінностей для його країни, включаючи розвиток системи поділу влади, контролю і противаг та верховенства права.

Президент Гвінеї-Бісау, Мануель Серіфо Нхамаджо, описав повільний процес розвитку в своїй західноафриканській країні після п'яти століть португальської колонізації, проте висловив сильну віру в Бога та надію на майбутнє свого народу.

В іншій частині планети, в регіоні, який зазвичай вважається спокійним, пані Бронвін Нода Лило, дружина прем'єр-міністра Соломонових Островів в Тихому Океані, розповіла про період конфлікту між народами двох найбільших островів, що розпочався в 1999 році. Жінки острова, сказала вона, об'єдналися, щоб допомогти розрядити конфлікт. Колін Крейг, бізнесмен з Нової Зеландії, і Джон Девід Кларк, член Парламенту Нового Південного Уельсу, Австралія, рішуче висловилися на підтримку християнських цінностей та турботи про інших.

 Президент Гвінеї-Бісау, Мануель Серіфо Нхамаджо Морган Р. Цвангіраї, Прем'єр-міністр Зімбабве 
Президент Гвінеї-Бісау, Мануель Серіфо Нхамаджо
Морган Р. Цвангіраї, Прем'єр-міністр Зімбабве

Деякі промовці активно займалися зміцненням добросусідських відносин між країнами. Хашим Тачі, прем'єр-міністр Косово, доповів, що щойно повернувся з Брюсселю, де він зустрівся з прем'єр-міністром Сербії Дакічем: «Він був моїм колишнім ворогом, але зараз, під проводом Європейського Союзу та за підтримки США, ми зустрілися п`ять разів, щоб пересвідчитися, що ми розуміємо реальний стан речей». Він описав поступовий процес визнання найновішої держави Європи, додавши, що «це важкий процес, особливо через те, що перед нами досі формально не вибачилися за жахливі злочини минулого». Він завершив словами, що «заради майбутнього наших дітей я зустрінуся з будь-ким і будь-де, щоб упевнитися, що наші народи можуть зосередитися на розвиткові та зростанні – зростанні сімей, зростанні економіки та зростанні цінностей».

Шановний Живко Будімір, Президент Федерації Боснії та Герцеговини, розповів про те, як він був колись хорватським генералом під час воєн в Хорватії, Боснії та Герцеговині. Звертаючись до мудрості стародавніх грецьких філософів і до декларації ООН про Права людини, він завершив свою промову цитатою відомого Нобелівського Лауреата з Балкан, Матері Терези, про те, що «любов бере початок в наших сім'ях».

 Хашим Тачі, Прем'єр-міністр Косово  Живко Будімір, Президент Федерації Боснії та Герцеговини
Хашим Тачі, Прем'єр-міністр Косово                          
Живко Будімір, Президент Федерації Боснії та Герцеговини

Південнокорейський генерал у відставці Лім Донг Вон говорив про затяжну безвихідну ситуацію на корейському півострові і про поточні проблеми з північнокорейськими ядерними випробуваннями. Він був міністром Об'єднання в період правління колишнього президента Південної Кореї Кім Де Чжуна. «Налагодження відносин важливе», – заявив він. «Це може стабілізувати мирний процес. Ми повинні докладати зусиль, щоб послабити напруженість». Він висловив надію, що новообраний Президент Південної Кореї, Пак Гин Хе, відновить переговори з Північчю.

Ці надії підтвердив Посол Тетсуя Ендо, колишній японський посол з питань ведення переговорів між Японією та Північною Кореєю. Денніс Хастерт, колишній спікер Палати Представників США і ветеран Корейської війни, який віддав шану країні-організатору саміту: «Сьогодні світ звертається до вільного народу Кореї по виробництво ядерної енергії, високотехнологічне устаткування та новітні технології в галузі машинобудування». Він також подякував газеті «Вашингтон Таймс» за заохочення «справедливого і збалансованого економічного та політичного діалогу».

UPF Summit 2013
«Інколи мені здається, що у мене небагато однодумців на цьому шляху», – сказав Живко Будімір, – «і було б набагато простіше і легше іти шляхом галасливої меншості, шляхом лицемірства, брехні та несправедливості». Без сумніву, цей саміт збільшив кількість однодумців, які приєднуються до нього та інших на їхньому шляху, та сповнив їх оновленою впевненістю в силі духу, що долає сили, які перешкоджають миру, безпеці та розвитку.
Україну на Саміті представляла делегація Української Ради Миру, яка взяла активну участь у роботі та показала світу  миротворчі бажання українців.

В.Д. Новохацький, заступник голови Української Ради Миру
В.Д. Новохацький, заступник голови Української Ради Миру

                    © 2005—2023 сайт Федерації всесвітнього миру           Федерація має генеральний статус при Економічній і соціальній раді ООН