Науково-практична конференція «Компетентісні засади змісту освіти в 11-річній школі»

Науково-практична конференція «Компетентісні засади змісту освіти в 11-річній школі» ХХІ століття в зв'язку із викликами сучасності вимагає суттєвих змін та реформування сучасної освіти. Сучасна школа обумовлює необхідність створення проектно-життєвого простору спрямованого на розвиток і саморозвиток компетентної, конкурентноздатної особистості, яка вміє творчо розв'язувати проблеми, прагне змінити на краще своє життя та життя своєї країни.

Для обговорення та вирішення таких важливих питань і була організована Всеукраїнська науково-практична конференція «Компетентісні засади змісту освіти в 11-річній школі», яка пройшла 28-29 березня 2013 р. на базі 75-ї Печерської гімназії м.Києва. Головним ініціатором проведення даного заходу став кандидат історичних наук, посол миру Єрмаков Іван Гнатович.

На конференції зібралися науковці, методисти, педагоги з Києва та різних міст України щоб обмінятись досвідом та генерувати нові ідеї як можна формувати у молодих людей здатності інтегрувати сучасні знання у складніші структури — життєві компетентності, здатності постійно вчитися новому і правильно застосовувати знання в житті, щоб бути успішною та щасливою людиною.

Науково-практична конференція «Компетентісні засади змісту освіти в 11-річній школі» На пленарному засіданні конференції були обговорені аспекти формування компетентісних навичок учнів, а також проблеми впровадження компетентісного навчання відповідно до державних стандартів освіти. Учасники конференції мали змогу не тільки обмінятися досвідом щодо впровадження компетентісного підходу в навчанні, а й розробили практичні кроки та шляхи роботи в цьому напрямку.

Через встановлений «телеміст» учасники конференції також мали змогу почути досвід московських колег щодо впровадження компетентісно орієнтованого навчання в їх закладі.

До конференції Вийшов до друку практико зорієнтований посібник зі статтями українських науковців та вчителів шкіл, які впроваджують у навчання компетентісні засади освіти. Цей посібник присвячений 125-річчю від дня народження видатного педагога А.С.Макаренка та 20-річчю педагогіки і психології життєтворчості.

Науково-практична конференція «Компетентісні засади змісту освіти в 11-річній школі» Про розвиток в учнів компетенцій Служіння суспільству у процесі соціальної та життєвої практики зробив доповідь Ільїн М.В., голова правління Федерації всесвітнього миру. Він наголосив на тому, що для молодої людини є дуже важливим вмінням будувати своє життя розуміючи ціль свого життя, своє  життєве призначення, вміти співставляти свої власні інтереси з загальнодержавними,  національними інтересами, розвивати в собі потребу в безкорисному суспільному служінні.

В ході проведення форуму учнями гімназії була підготовлена імпреза «Наші учні - компетентні та щасливі». Талановиті діти порадували гостей своїми піснями, танцями, постановками.

Проведений форум засвідчив про те , що вимоги сучасного світу спонукають до потреб реформування освіти та підходів навчання. Йдеться мова про створення нової української школи, яка б формувала компетентну особистість, створювала умови для її повноцінного фізичного, інтелектуального, духовного розвитку, для примноження культури і духовності в усьому різноманітті вітчизняних і зарубіжних надбань.

Під час форуму учасники дійшли до того, що освіта повинна бути випереджальною, тобто спрямованою на розв'язання проблем нового століття, розвиток творчих здібностей вихованців, формування у них проектної культури, нових способів мислення та дій. Це стане  можливо за рахунок активного залучення педагогів, громадськості до визначення ключових життєвих компетенцій.

                    © 2005—2023 сайт Федерації всесвітнього миру           Федерація має генеральний статус при Економічній і соціальній раді ООН